‘Malta – the Assassinated Day’ – Daphne Caruana Galizia… en Fryslân 2018
(06-04) Daphne Caruana Galizia (53) schreef als journaliste over het corrupte politieke systeem op Malta, in het bijzonder over de Maltese premier Joseph Muscat die geld zou hebben doorgesluisd naar Panama. Galizia werd vorig jaar oktober vermoord door een aanslag met een autobom.
Ján Kuciak (27) onderzocht als journalist de veronderstelde banden tussen de Italiaanse maffia en de regering van Slowakije. Hij en zijn vriendin Martina Kušnírováin werden in februari vermoord.
De Galizia’s en de Kuciak’s betaalden met de dood voor een vorm van journalistiek die in elk opzicht essentieel is voor een goed werkende democratie.
Het is die journalistiek die hoe dan ook en te allen tijde noodzakelijk is. Ze is evenals poëzie nodig als brood.
Bildtse Aardappelweken
Zowel Leeuwarden-Friesland als Malta (Valletta) zijn dit jaar Culturele Hoofdstad van Europa.
Een groot aantal culturele organisaties en instellingen in Friesland is annex met de Bildtse Aardappelweken. Ze zijn betrokken en verantwoordelijk voor de opzet, organisatie en uitvoering van verschillende literair-culturele uitwisselingingsprogramma’s met Malta.
Het is verbazend, aldus Liwwadders, dat juist deze organisaties en instellingen met geen woord reppen van het corrupte politieke systeem op Malta.
audiofiets
De tekst ‘Malta – de opblaasde dei’ van de dichter van Fryslân (DfF) werd vorige week in Leeuwarder Courant en Friesch Dagblad afgedrukt.
Omrop Fryslân, waarmee de afspraak bestond dat DfF-gedichten op dezelfde dag zouden worden gepubliceerd als de LC en het FD, liet het helaas afweten.
Ook het aanbod aan de Omrop om dan slechts een audio-opname van het gedicht te doen – ik wil daarvoor wel even op de fiets langskomen – haalde het niet. Jammer, van alles kwam uiteindelijk niets.
persvrijheid
Wellicht kunnen de redacties van de Friese culturele en literaire opinietijdschriften alsnog van zich laten horen door er bij de verschillende overheden, inclusief ‘Brussel’ op aan te dringen dat Malta de vrijheid van meningsuiting en persvrijheid blijft garanderen.
Juist dit jaar, ‘2018’, leent zich voor het maken van een dergelijk statement.
Grote mediabedrijven als de Financial Times, de BBC, The Guardian, Le Monde, El Pais, La Repubblica, Süddeutsche Zeitung en de New York Times vroegen Brussel eerder al dat “de Maltese overheid ervan [wordt] verzekerd dat het zich bewust is dat het land de wet moet volgen en persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting in stand moet houden.”
Niemand zit te wachten op een in memoriam voor de democratie.
©Eeltsje Hettinga, 6 april 2018
.
.