Documentaire vermoorde Maltese journaliste in filmhuis Slieker

(01-05) Donderdagmiddag wordt in filmhuis Slieker in Leeuwarden de documentaire ‘The execution of Daphne’ vertoond, het verhaal over de Maltese journaliste Daphne Caruana Galizia die vorig jaar oktober door een aanslag met een autobom werd vermoord. Sander Warmerdam, hoofdredacteur van Leeuwarder Courant, verzorgt een inleiding.

Het was CDA-kamerlid Pieter Omtzigt, lid van de Raad van Europa en inmiddels benoemd tot speciale rapporteur in het onderzoek naar de moord op de Maltese journaliste, die halverwege april de organisatie van LF2018 opriep om de door de Italiaanse krant La Repubblica geproduceerde ‘docu’ ook in Leeuwarden te vertonen. PEN Nederland sloot zich bij die oproep aan.

Veertien dagen geleden liet Tjeerd van Bekkum, directeur van de organisatie LF2018, nog weten dat de Maltese moord ‘een superpolitieke zaak’ was. ‘Daar branden we ons de vingers niet aan,’ aldus Van Bekkum die de moord zelf domweg ‘oud nieuws’ had genoemd. Het kwam hem op bergen kritiek te staan.

Van Bekkum zijn evenknie, Jason Micallef, voorzitter van de stichting Valletta 2018 – Valletta  is dit jaar evenals Leeuwarden-Fryslan Culturele Hoofdstad van Europa – was toen al maanden bezig met het kleineren en onderuit halen van de persoon en het werk van de vermoorde journaliste.

Tot woede van de nabestaanden deed Micaleff een oproep om het monument ter nagedachtenis aan Galizia weg te halen.

rigoureus

Vrijdag verbrak de LF2018-organisatie plotseling de contacten om de moord op Daphne Caruana Galizia. “Leeuwarden boycot voorlopig culturele medehoofdstad Valletta,” kopte NRC. “De organisatie in Malta heeft zich ‘kwetsend’ uitgelaten over de vermoorde journaliste Daphne Caruana Galazia.”

Met die rigoureuze draai, eentje van honderdtachtig graden, hebben de Friese bestuurders zich plotseling in een superpolitieke situatie gemanoeuvreerd. Als dat maar goed gaat. In ieder geval, voorlopig is er een stap gemaakt.

De documentaire The execution of Daphne, donderdagmiddag in de Blauwe Zaal in ‘Slieker’, is gratis toegankelijk. Het zaaltje telt tachtig stoelen. Wellicht dat de Friese cultuur- en mediawereld zo massaal komt opdagen dat de film naar de grote zaal van de schouwburg De Harmonie moet worden verplaatst…
.

@Eeltsje Hettinga, 01-05
.