Explore the North – ‘In tien gedichten de wereld rond’ – poëzieprogramma Eeltsje Hettinga

etn6etn5

Recensies over het festival Explore the North en het drie kwartier durende poëzieprogramma ‘Yn tsien fersen de weareld oer’.

 

Kleintheater De vier Pelikanen
Eeltsje Hettinga
Programma: Yn tsien fersen de weareld oer.

kindamuzikTroef voor culturele hoofdstad, KindaMuzik, AR – “Het motto van Explore the North is ‘muziek en verhalen op onvermoede plekken’. kinda2Zo’n plek is het in 1904 gebouwde, werkelijk schitterende jugendstiltheatertje De Vier Pelikanen. Er kunnen slechts vijfendertig mensen zitten, zodat een intieme sfeer gewaarborgd is. De Friese dichter Eeltsje Hettinga draagt in deze prachtomgeving voor. Hij vertaalde werk van onder anderen de Deens-Palestijnse dichter Yahya Hassan in het Fries en laat er gepassioneerd een aantal horen.

Daarnaast is een schilderij van de Amerikaanse kunstenaar Edward Hopper inspiratie voor een extra melancholiek gedicht. De meeste indruk maakt Hettinga met een aantal naar het Fries overgezette gedichten van de jong uit het leven gestapte Rus Boris Ryzhy. Hettinga toont op een zeer boeiende wijze aan dat Fries een rijke, melodieuze en krachtige taal is wanneer het uit de lullige folklorehoek wordt getrokken.”

.

fd3‘Warm festival in de strenge kou’, Friesch Dagblad, Jaap Krol.) – “Het optreden van de Friese dichter Eeltsje Hettinga in het sfeervolle en warme Jugendstiltheater De Vier Pelikanen is eigenlijk een reis rond de wereld in 10 gedichten. ‘Jo moatte stappen sette om fuort te gean’, aldus Hettinga. Hij leest voor uit eigen werk, vaak geïnspireerd op de performancekunstenaar Bas Jan Ader, en staat stil bij Noorse massamoordenaar Anders Breivik. Daarnaast laat Hettinga ook zijn eigen Friese vertalingen horen van de omstreden Deens-Palestijnse dichter Yahya Hassan en door hem zeer bewonderde Rus Boris Ryzhy.

.

 

Wovenhand / Dave Eugene Edwards / 16 Horsepower

.