It Font – Machiel Braaksma en Martin Reints in Fries Museum, zo. 23 okt.

ein

Dichter-essayist Martin Reints en beeldend kunstenaar Machiel Braaksma lezen voor tijdens de expositie It Font in het Fries Museum op zondag 23 okt., 14.30 uur en 15.45 uur. Machiel Braaksma draagt onder meer het klassieke gedicht ” ‘1,2,3,’ Wolkom reizgers.Wolkom reizgers. Dit is de stoptrein nei Grutte Boffert” voor. Martin Reints houdt een korte lezing over het onderwerp literatuur en beeldende kunst. It Font is it fideopoëzyprojekt fan Eeltsje Hettinga en Lotte Middendorp.

Aanmelden voor de eerste of tweede sessie via ep.hettinga[apenstaart]hetnet.nl of lotte.middendorp[apenstaart]gmail.com

.

reints4-700x393MARTIN REINTS is dichter-essayist en medewerker van De Groene Amsterdammer. Hij woont en werkt afwisselend in Brantgum en Amsterdam. Zijn poëziedebuut, Waar ze komt daar is ze, verscheen in 1981. Zijn tweede bundel Lichaam en ziel (1992) werd bekroond met de Herman-Gorter-Prijs. Voor de essaybundel Nacht- en dagwerk uit 1998 ontving hij de J. Greshoff-Prijs. Tussen de gebeurtenissen (2000), zijn derde dichtbundel, werd genomineerd voor de VSB Poëzieprijs, evenals Ballade van de winstwaarschuwing. In 2010 verscheen de bundel Lopende zaken. Bij de Bezige Bij verschijnt begin volgend jaar Wildcamera, een bundel met gedichten en proza.
Dichter en criticus Maarten Doorman over Reints zijn poëzie in NRC Handelsblad: ‘Zijn gedichten bestaan uit onopvallende zinnen met gewone woorden en gaan over onbeduidende gebeurtenissen en mijmeringen. Maar ze zijn betoverend.’
..

machiel-braaksma-522x391MACHIEL BRAAKSMA is beeldend kunstenaar, schrijver, dichter en illustrator. Hij woont en werkt in Marrum.
De Nederlands-Vlaamse jury van de stichting Best Verzorgde Boeken verkoos zijn kunstenaarsboek Harrekrammele vorig jaar tot een van de vijftig best verzorgde boeken. Volgende week presenteert de stichting dit alom bejubelde kunstenaarsboek op de Frankfurter Buchmesse.
Braaksma is de dokter en dichter van de dingen. Hij ‘steelt’ op zich onbeduidende voorwerpen uit de dagelijkse werkelijkheid, zet ze in een ander, vaak absurd, zo niet surrealistisch verband en schept nieuwe kunstwerken. Braaksma: ‘Ik zet alles op de ‘juiste’ manier in de verkeerde volgorde.’ Zijn oeuvre kent een grote veelzijdigheid: installaties, beelden, collages, teksten en performances.
Werk van Machiel Braaksma bevindt zich onder meer in de collectie van het Fries museum, Museum Drachten, USC Santiago de Compostela en bij verzamelaars.
.

It Font – Fries Museum, zo. 23 okt., 14.30 uur of 15.45 uur. Aanmelden voor de eerste of tweede sessie via ep.hettinga[apenstaart]hetnet.nl of lotte.middendorp[apenstaart]gmail.com
.

============================================================================

naamloosIt Font is het videopoëzieproject van schrijver-dichter Eeltsje Hettinga en videokunstenaar Lotte Middendorp. In hun werk zijn beeldende kunst, voordracht, muziek en poëzie op sterk zintuiglijke manier met elkaar verweven. Het water, de kust en de zee vormen de rode draad in het geheel. Drie ‘films’ uit It Font hadden vorig jaar hun première op het Noordelijk Film Festival in Leeuwarden. It Font, een initiatief van Eeltsje Hettinga, is in 2016 te zien in Museum Belvédère in Oranjewoud (14 okt. o/m 18 dec. ) en het Fries Museum in Leeuwarden (7 okt. t/m 31 okt.) Het project dat eind oktober mee naar de Frankfurter Buchmess gaat, verschijnt uitsluitend als digitaal literaire uitgave.