Kunsthuis Syb – Fryslân en Suriname – Open huis met Jan Ybema, Matthijs Ponte en Eeltsje Hettinga
(28-11) Beetsterzwaag – Eeltsje Hettinga, Matthijs Ponte en Jan Ybema zijn zondag 1 december vanaf 14 uur te gast tijdens het open huis in Kunsthuis SYB in Beetsterzwaag. Het huis van Nola Hatterman aan de Falckstraat was met regelmaat een plek van samenkomst.
Op zulke momenten werd gediscussieerd, poëzie voorgedragen, naar muziek geluisterd, gegeten en gedronken. In een dergelijke open sfeer nodigt Petra Ponte op een aantal middagen gasten uit in haar tijdelijke huis, Kunsthuis SYB, om haar onderzoek verder te laten uitdijen in gesprek.
Eeltsje Hettinga schreef als Dichter fan Fryslân (2017-2019) meerdere opiniebijdragen voor de Leeuwarder Courant. In een van die stukken wijst hij op historische banden tussen Friesland en Suriname, in een volgend opiniestuk onderstreept Hettinga het belang van de dialoog als tegengeluid tegen groeiend nationalisme en polarisatie. In dat kader vertaalde Hettinga het afgelopen jaar ook gedichten van Michaël Slory naar het Fries.
Matthijs Ponte heeft meerdere programma’s gemaakt over Caraïbische literatuur voor onder meer Perdu, Read My World en Werkgroep Caraïbische Letteren en schreef artikelen in Awater en Oso.
Jan Ybema schreef ter gelegenheid van 40 jaar onafhankelijkheid van Suriname een artikel over de hedendaagse relevantie van het Suriname- nummer van De Tsjerne (herfst, 1952) in internettijdschrift Skanomodu en ging afgelopen jaar in gesprek met Mitchell Esajas over de vondst van dit speciale nummer in The Black Archives en het contrast tussen herkenning van elkaars emancipatiebeweging toen en de blokkade waar tegenstanders van zwarte piet in 2017 op stuitten.
Kunsthuis SYB is zaterdag en zondag geopend tussen 13:00 en 17:00 uur, het gesprek zondag duurt van 14:00 – 16:00 uur. Het laatste Open Huis is zaterdag 14 december.
4 november t/m 19 december 2019
Petra Ponte – Nola & Boni
Residency & events
Tot en met 19 december is curator Petra Ponte te gast in Kunsthuis SYB. In SYB zal zij zich door middel van archiefonderzoek en gesprekken verdiepen in kunstenares Nola Hatterman (1899 – 1984) en de vrijheidsstrijder Boni (ca. 1730 – 1793).
Open huis II
Gasten: Eeltsje Hettinga, Matthijs Ponte, Jan Ybema
Datum: zondag 1 december, vanaf 14:00 uur
Op de tweede middag, 1 december, zijn dichter, schrijver en vertaler Eeltsje Hettinga, filosoof, programmamaker en schrijver Matthijs Ponte & historicus en journalist Jan Ybema te gast.
Eeltsje Hettinga schreef als Dichter fan Fryslân (2017-2019) meerdere opiniebijdragen voor de Leeuwarder Courant. In een van die stukken onderstreept Hettinga het belang van de dialoog als tegengeluid tegen groeiend nationalisme en polarisatie, in een volgend opiniestuk wijst hij op historische banden tussen Friesland en Suriname, in dat kader vertaalde Hettinga het afgelopen jaar ook gedichten van Michaël Slory naar het Fries.
Matthijs Ponte heeft meerdere programma’s gemaakt over Caraïbische literatuur voor onder meer Perdu, Read My World en Werkgroep Caraïbische Letteren en schreef artikelen in Awater en Oso.
Jan Ybema schreef ter gelegenheid van 40 jaar onafhankelijkheid van Suriname een artikel over de hedendaagse relevantie van het Suriname- nummer van De Tsjerne (herfst, 1952) in internettijdschrift Skanomodu en ging afgelopen jaar in opdracht van de Dichter fan Fryslân in gesprek met Mitchell Esajas over de vondst van dit speciale nummer in The Black Archives en het contrast tussen herkenning van elkaars emancipatiebeweging toen en de blokkade waar tegenstanders van zwarte piet in 2017 op stuitten.
Petra Ponte’s project Nola & Boni gaat over het werk en leven van kunstenares Nola Hatterman (1899 – 1984) en in het bijzonder de sleutelrol die vrijheidsstrijder Boni (ca. 1730 – 1793) daarin speelde. Hierin fungeert het toneelstuk De geboorte van Boni als beginpunt.
Dit door Eddy Bruma geschreven stuk werd op 27 september 1952 in Leeuwarden ten tonele gebracht ter gelegenheid van de publicatie van het Suriname-nûmer van het Friese literaire tijdschrift De Tsjerne. De repetities voor de theatervoorstelling vonden plaats in het huis van Nola Hatterman en zij maakte het decor en de kostuums.
Het huis van Nola Hatterman aan de Falckstraat vormde niet alleen de repetitieruimte voor De geboorte van Boni, het was met regelmaat een plek van samenkomst. Op zulke momenten werd er gediscussieerd, poëzie voorgedragen, naar muziek geluisterd, gegeten en gedronken. In een dergelijke open sfeer nodigt Petra op een aantal middagen gasten uit in haar tijdelijke huis, Kunsthuis SYB, om het onderzoek verder te laten uitdijen in gesprek.
Open huis I
Gasten: Ellen de Vries en Marieke Zwart
Datum: zondag 17 november, vanaf 14:00 uur
Op zondagmiddag 17 november zijn publicist en onderzoeker Ellen de Vries en beeldend kunstenaar Marieke Zwart te gast. Ellen de Vries doet al jaren onderzoek naar het leven en werk van Nola Hatterman, zo publiceerde zij de biografie Nola, portret van een eigenzinnig kunstenares en is zij initiatiefnemer van het project De Nalatenschap van Nola Hatterman. Marieke Zwart is geïnteresseerd in maatschappelijke definities van emancipatie en onafhankelijkheid, het Nederlandse koloniale verleden en persoonlijke verhalen. In 2015 maakte Zwart een serie tekeningen waarin zij de relatie tussen Nola Hatterman en het model op het schilderij Arbeider onderzoekt.
Open huis III
Zaterdagmiddag en -avond 14 september
Gasten: TBA
Petra Ponte (1986, Huis ter Heide) is freelance curator, cultureel producent en onderzoeker, werkend vanuit Amsterdam. Ze heeft een BA in Theaterwetenschap en een MA in Kunstgeschiedenis (Moderne en hedendaagse kunst) van de Universiteit van Amsterdam. Recente projecten zijn onder meer: Museum des Geldes, Musée des sacrifices. a gathering (Kunsthalle Düsseldorf, 2018), Tisna Tells… (Van Abbemuseum Deviant Practice, 2016/2017), A Rap on Race Revisited (das weisse haus/Read My World: Black USA, 2016/2017).
SYB is iedere zaterdag en zondag geopend tussen 13:00 en 17:00 uur. U bent van harte welkom het onderzoeksmateriaal te bekijken en in gesprek te gaan met Petra.
Het project Nola & Boni wordt mede mogelijk gemaakt door het Bankgiroloterij Fonds en het Mondriaan Fonds.