Malta en de stappen van gedeputeerde Sietske Poepjes

(19-06) Margreet Mulder, fractievoorzitter van D66 Fryslân, wil vandaag in een vergadering van Provinciale Staten weten welke politiek-bestuurlijke stappen de Friese gedeputeerde Sietske Poepjes gaat ondernemen met betrekking tot de kwestie-Malta.

Eind april verbrak LF2018 de bestuurlijke betrekkingen met Malta-Valletta. Aanleiding daarvoor waren  de abjecte en lasterlijke uitspraken van Jason Micallef, voorzitter van de raad van toezicht van de culturele hoofdstad op Malta, over Daphne Caruana Galizia, de Maltese journaliste die vorig jaar werd vermoord door een aanslag met een autobom.

“Wy wolle fan de deputearre witte oft de bannen mei Malta oanhelle binne en op welke manier dat gien is,’ zegt D66 fractiemedewerkster Maaike de Lang. “Ek freegje wy ús ôf wêrom’t de provinsje dêr net offisjeel berjocht fan dien hat.”

Persvrijheid

Het garanderen van persvrijheid en de vrijheid van mening en meningsuiting is volgens D66 Fryslân essentieel voor een goede verstandhouding van LF2018 met haar zusterorganisatie Valletta 2018. “It binne Europeeske wearden dêr’t beide kulturele haadstêden in grutte ferantwurdlikheid yn hawwe.”

Grote vraag blijft vooralsnog of cultuurgedeputeerde Poepjes meer weet over de komst van de Maltese cultuurminister Bonnici die haar eind april had toegezegd om naar Leeuwarden te komen om in een public event ‘enkele misverstanden op te helderen’.

©EH

Zie ook: Liwwadders