Taaloarloch en taalkolder yn Fryslân

Het is oorlog, taaloorlog in Fryslân. Alleen al het noemen van het woord ‘spellingchecker’ is voor sommigen, zeg maar de dorpsfanatici van de Friese linguïstiek, niets anders dan vloeken in de kerk. Een Friese spellingchecker? Nee hoor, die is niet noodzakelijk, zeggen ze. Behept met een nogal belegen romantisch verlangen naar een nog niet door de digi-eeuw geplaagde taal, willen de nieuwe Überfriezen waarschijnlijk terug naar de Stone Age, toen de Fries schrijvende taalgebruiker nog gelukkig, heel en niet mislukt was. Ja dáág…!

stavering2
‘Hâlde wy de realiteit noch wol foar eagen?’

Honger

Geef mij alleen daarom al zo snel mogelijk een technisch goed ingerichte spellingchecker, eentje waarin de verschillende Friese dialectvormen gelijkwaardig [dus, zonder voorkeursnorm] zijn behandeld. En als het kan graag a double whopper, dat wil zeggen, ook eentje voor de Mac, want ook daarop wordt al jarenlang gewacht.

In de discussie over de Friese taalkwestie (de spellingwijziging, waarover Provinciale Staten van Fryslân morgen een besluit nemen) oppert Friduwih Riemersma op Facebook dat de Friese taal wel zonder apps en ICT kan  – ‘de taal rêdt him echt wol sûnder apps en ICT tech’ – mmm, flagrante onzin ofwel, totale taalkolder. Dat is toch echt het einde dat de Friese taaldeur dicht doet.

.