Pieter Omtzigt – Zorgen over onderzoek naar moord op Daphne Caruana Galizia

(27-11) Met de recente aanhoudingen in het onderzoek naar de moord op de Maltese journaliste Daphne Caruana Galizia lijkt er overtuigend bewijs te zijn dat de regering bloed aan haar handen heeft. Duizenden Maltezen gingen de afgelopen dagen de straat op. Ze eisen het vertrek van premier Joseph Muscat en zijn regering.

Galizia werd in oktober 2017 vermoord door een bomaanslag op haar auto. De onderzoeksjournaliste schreef veel over corruptiezaken op Malta. Daarbij wees ze herhaaldelijk naar politici, onder anderen ook naar Joseph Muscat. “Het zijn allemaal zwendelaars, de situatie is hopeloos”, schreef ze in haar laatste blog. Onomwonden uitte ze haar beschuldigingen tegen miljardairs, criminelen en extreemrechtse groeperingen.

Pieter Omtzigt raises concerns about alleged failings in Daphne Caruana Galizia. (The Guardian,16 okt. 2019)

In september stelde de Maltese regering een openbaar en onafhankelijk onderzoek in naar de moord, een besluit dat tot stand kwam door internationale druk van onder meer de Raad van Europa.

Kamerlid Pieter Omtzigt, die als rapporteur van de Raad van Europa onderzoek deed naar de moord op Galizia kwam in juni met een vernietigend rapport over de rechtstaat op Malta die volgens hem ernstig wordt ondermijnd door corruptie, vriendjespolitiek en andere vormen van nepotisme. ‘Malta is een gevaar voor de hele Europese Unie,’ zei Omtzigt gisteren in het programma Met het Oog op Morgen.

Leeuwarden en Vallettta, de hoofdstad van Malta, waren in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa. Pas na veel pressie en druk, onder meer van Pieter Omtzigt en PEN Nederland, verbrak Leeuwarden eind april 2018 de banden met haar zusterstad Valletta.

Zie ook NOS/Nieuwsuur: ‘Politieke crisis op Malta om moordzaak journaliste’   en de reportage ‘Zo komen schimmmige miljonairs Europa binnen (EU-paspoort kopen? Kost je 900.000 euro‘. [scroll naar beneden]

Binnen de provincie Fryslân kwam de beste verslaggeving over de kwestie Malta van de Leeuwarder Courant, in het bijzonder van Saskia van Westhreenen.

.